Ook interessant
Lion, Garth Davis
Lion zo 28 mei 2017
info
debat met Peter Paul Verbeek, Steven Dorrestijn en Thijs Geerdink Film & Filosofie: The Circle Film Theaterzaal

Verfilming van Dave Eggers' veelgeprezen, dystopische hit-roman over een nabije toekomst waarin social media nog veel meer impact hebben gekregen. Met nagesprek met techniekfilosofen Peter Paul Verbeek en Steven Dorrestijn en internetondernemer Thijs Geerdink.

Na afloop van de film gaan Peter Paul Verbeek, Steven Dorrestijn en Thijs Geerdink in discussie over de gevolgen, kansen en bedreigingen van de stormachtige ontwikkeling van technische mogelijkheden en het gebruik van social media.

Techniek is onmisbare basis voor menselijk leven, zorgt voor vooruitgang, comfort. Veel angst voor techniek is voor een deel een onterecht gebrek aan erkenning voor techniek als deel van onszelf. Techniekontwikkeling is een menselijke onderneming, gedreven door de enorme fascinatie die uitgaat van het verruimen van mogelijkheden.

De volgende vragen zullen aan bod komen:
- Hoe gevaarlijk is het gebruik van social media en het delen en opslaan van persoonlijke gegevens op de lange termijn?
- Zijn er mensen of instellingen echt zo slecht dat ze al die gegevens willen misbruiken en alles willen controleren?
- Kunnen mensen echt al die gegevens misbruiken? En wat gebeurt er allemaal achter onze rug om?
- Wat is mooier? Verruiming van mogelijkheden, waarbij een schat aan informatie over de hele wereld voor iedereen open ligt? Of het vermijden van risico’s waarbij die mogelijkheden er veel minder zijn?
Internet heeft in potentie democratisch aspect, geeft iedereen de mogelijkheid van wereldwijde contacten en toegang tot alle kennis van de wereld.

Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek en co-director van het DesignLab van de Universiteit Twente. Verbeeks onderzoek richt zich op de relaties tussen mens en technologie, om daarmee bij te dragen aan filosofische theorievorming, ethische reflectie, en technologische ontwerppraktijken.

Steven Dorrestijn is associate lector Ethiek en Technologie aan de Saxion Hogeschool. Hij deed tijdens een jaar studie in Parijs onderzoek naar de impact en ethiek van RFID-chips in ons alledaagse leven en promoveerde in de techniekfilosofie aan de Universiteit Twente.

Thijs Geerdink is directeur en mede-eigenaar van het Enschedese IT-bedrijf Nerds & Company. Geerdink is zeer geïnteresseerd in experiment en innovatie. Zo liet hij in 2015 een chip in zijn hand implanteren. Zie ook het bericht in Tubantia hierover.

Over de film
Mae Holland (Emma Watson) kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij The Circle, het machtigste internetbedrijf ter wereld; een soort fusie van Google, Facebook en Twitter. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Aanvankelijk is Mae verrukt over de mogelijkheden in het bedrijf en de geweldige faciliteiten die het aan zijn werknemers biedt. Toch ervaart ze ook een zeer hoge werkdruk. Ook voelt ze zich gedwongen haar persoonlijke leven te delen. 'Sharing is caring' en 'secrets are lies' zijn de motto's binnen het bedrijf.

Het scenario voor de film is geschreven door Dave Eggers en filmregisseur James Ponsoldt samen.

VS, 2017, 110 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

 

Film & Filosofie: The Circle, debat met Peter Paul Verbeek, Steven Dorrestijn en Thijs Geerdink
Film & Filosofie: The Circle, debat met Peter Paul Verbeek, Steven Dorrestijn en Thijs Geerdink
Film & Filosofie: The Circle, debat met Peter Paul Verbeek, Steven Dorrestijn en Thijs Geerdink

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling Film & Filosofie: The Circle. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: