Voortgezet onderwijs

Concordia stelt zichzelf tot doel kunst toegankelijk te maken voor een brede doelgroep. Kunsteducatie speelt hierin een grote rol. Concordia biedt diverse voorstellingen, projecten en workshops aan op het gebied van film, theater en beeldende kunst voor het voortgezet onderwijs. Op deze pagina vindt u de mogelijkheden.

Art2go

Concordia werkt samen met een aantal andere culturele instellingen uit Enschede in Art2Go. Dit project is toegankelijk voor alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Deelnemers uit Enschede maken kennis met drie verschillende culturele instellingen en een breed cultureel programma. Deelnemers uit de regio Twente maken kennis met twee verschillende culturele instellingen.

De uitgangspunten achter Art2Go zijn eenvoudig. Deelnemers uit Enschede maken een keuze voor een themagebied en volgen gedurende één dag drie workshops in aansluiting op dit thema. Aan deelnemers uit de regio worden wegens de langere reistijden twee workshops aangeboden. De workshops worden gevolgd in kleine groepen van rond de 15 leerlingen. Er zijn zeven themagebieden ontwikkeld: straattaal, bouwen, horen, zien en zingen, nieuwsitem, menskracht, actie-reactie en leven en beleven. Het merendeel van de themagebieden is aanpasbaar aan het niveau van de leerlingen. Een aantal leergebieden zijn specifiek gemaakt voor leerlingen van een bepaald niveau.

TETEM digit is ontwikkelaar en coördinator van Art2go.
Voor meer informatie: digit@tetem.nl


Project: Door dichten dichter bij kunst

Beschikbaar van 22 t/m 29 jan (tijdens Poëzieweek Enschede)

Beeldende kunst en poëzie ontmoeten elkaar tijdens de workshop Door dichten dichter bij kunst. In de inspirerende setting van de expositie ‘Vlieg- en Kunstwerk’, laat dichter Bob Boswinkel zien en horen hoe je composities kunt maken uit tekst en beeld.

Vlieg- en kunstwerk
Altijd al uitvinder willen zijn? Of kunstenaar willen worden? En het liefste allebei? Bij Concordia kan het: in deze groepsexpositie laten we zien dat uitvinders en kunstenaars niet zo veel van elkaar verschillen. In Vlieg- en kunstwerk zie je bijzondere uitvindingen, kunstenaars die uitvinden en uitvinders die kunstwerken maken. De meeste mensen denken bij een uitvinder aan iemand die gekke machines maakt en apparaten bedenkt die bliepen en stoom uitblazen. Dat kan! Maar uitvinden is nog veel meer. Uitvinden betekent iets nieuws bedenken, iets dat nog niet bestond. Dat kan een paarse pruttelende machine zijn, maar net zo goed een tekening of een verhaal of een gedicht.

Workshop
Een dichtregel voor een portret, een strofe als titel van een schilderij of een installatie als basis voor een gedicht - alles is mogelijk zolang beeld en tekst, poëzie en kunst elkaar ontmoeten. Het thema van de Landelijke Gedichtendag (26 januari) is humor. Wat gebeurt er als we de kunstwerken uit de expositie een inspiratie laten zijn voor onze eigen gedichten?

Docent
Bob Boswinkel is dichter en lid van Dichters In Enschede (DIE). Hij schrijft gedichten, columns en korte verhalen en verzorgt poëzievoordrachten. In 2008-2009 was hij stadsdichter van Enschede. Bob heeft meerdere bundels uitgegeven waaronder een groot aantal met gedichten die zijn geschreven bij beeldende kunst. Meer over Bob Boswinkel

Praktisch
Sluit aan bij het vak Nederlands en bij het vak CKV
De workshop is geschikt voor de onderbouw, maar kan ook worden aangepast voor de bovenbouw
Duur: 1,5 uur inclusief rondleiding
Max. 15 leerlingen per workshop
Kosten: € 75 per workshop

Meer informatie
Neem contact op met Liesbeth Kom via l.kom@concordia.nl of 053-4300999 doorkiesnummer 300.

 

Project: Inktspot - Politiek Tekentalent Twente

Expoperiode is 18.02.2017 - 26.03.2017
Deelnemen aan het project kan van 20-02-2017 t/m 13-03-2017

In 2016 was bij Concordia de expositie Inktspot te zien: http://www.concordia.nl/detail/12294/inktspot- . Een jaarlijks terugkerende expositie van de beste spotprenten van het politieke jaar. Ook in 2017 strijkt de expositie Inktspot weer bij Concordia neer.

In samenwerking met het Persmuseum in Amsterdam organiseert Concordia het project "Politiek Tekentalent Twente". Na een rondleiding door de expositie gaan de leerlingen zelf aan de slag met het maken van een actuele politieke tekening. De tekening van de winnaar wordt aan de door Nederland reizende expositie Inktspot toegevoegd.  

Opzet (90 min):
Kunstdocent geeft rondleiding door expositie (30 min)
Kunstdocent gaat met de leerlingen in gesprek over spotprenten (15 min)
Leerlingen gaan onder leiding van de kunstdocent zelf aan de slag met een politieke cartoon rondom een actueel thema of iets dat in het nieuws is geweest (45 min)
Leerlingen die meer tijd nodig hebben, sturen hun tekening voor 13 maart 2017 naar:

Concordia Film | Theater | Beeldende Kunst
t.a.v. Liesbeth Kom
Langestraat 56
7511 HC Enschede

De winnaar krijgt de titel Politiek Tekentalent Twente 2017! De winnende tekening wordt opgenomen in de reizende tentoonstelling ‘Inktspot’, en hangt dan naast het werk van alle bekende Nederlandse politieke tekenaars.

Praktisch:
Maximaal 15 leerlingen per workshop

Tips:
Expositie van de gemaakte cartoons op school
Het project leent zich goed voor lessen rondom onderwerpen als: persvrijheid, politiek, journalistiek

Kosten: € 75 (workshop 90 min.)

Meer informatie:neem contact op met Liesbeth Kom via l.kom@concordia.nl of 053-4300999 doorkiesnummer 300.

Theateraanbod

Concordia is dé plek voor een echte, onvervalste theaterervaring, maar wel in toegankelijke, informele setting. Als u met uw leerlingen een voorstelling bijwoont, is het vaak mogelijk om na afloop, in overleg, een (korte) meet&greet te organiseren. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Groepen < 30
Kleinere groepen (tot ca 30 leerlingen) kunnen gebruik maken van de vaste programmering.
Ze doen een “echte” theaterervaring op.
Relatief lage prijs, doordat de voorstelling al geboekt is.  We rekenen een groepstarief.
Minimaal 1 begeleider per 10-15 leerlingen
Begeleiders krijgen een vrijkaart
Alleen geschikt voor bovenbouw VO; bij sommige voorstellingen onderbouw in overleg

Een greep uit de programmering:
Avondvoorstellingen, wisselende aanvangstijden:

Donderdag 16/03: De Gemeenschap – De Shakespeareclub (vraag naar de mogelijkheden workshop / nagesprek/ lesbrief).

Vrijdag 24/03: Piepschuim – Zo doen wij dat hier (Piepschuim doet ook veel schoolvoorstellingen.)

Broodje Cultuur: het Broodje Cultuur-concept bestaat uit een concert of voorstelling van maximaal een uur, standaard iedere maandag om 12.30 uur. Op het menu staan artiesten uit verschillende genres zodat in een seizoen voor iedereen iets van zijn gading te zien is. Het optreden staat precies gepland in de lunchpauze. Voor de broodnodige culturele vitaminen aan het begin van de week.

 

Groepen <130

Voor grote groepen (tot 132 incl. begeleiders) kunnen wij op aanvraag een voorstelling boeken.
Het theater speciaal voor de eigen school.
Tegen uitkoopsom, wisselend per voorstelling.
Begeleiding in overleg
Theater op maat: een voorstelling die speciaal gemaakt is voor de doelgroep.

Daarnaast is het soms mogelijk uit de reguliere programmering een 2evoorstelling op dezelfde dag te organiseren voor een grote onderwijsgroep.

Filmaanbod
Onder schooltijd een film kijken bij Concordia? Dat kan! U kunt zelf een film selecteren of samen met onze filmprogrammeur een geschikte film uitzoeken. De kosten hangen af van de film en de grootte van uw groep, maar een eigen filmvoorstelling kan al vanaf € 5,- per leerling.

Graag bevelen wij bijvoorbeeld deze films aan:

Eye in the Sky (15+)
http://www.concordia.nl/eye-in-the-sky-premiere
www.moviezone.nl/eye-sky

Her (15+)
http://www.concordia.nl/her-spike-jonze

www.moviezone.nl/her

Hugo (3D)
http://www.concordia.nl/hugo-3d

https://www.filmtotaal.nl/film/18078

The Idol
http://www.concordia.nl/the-idol-premiere

www.moviezone.nl/the-idol

The imitation game (14+)
http://www.concordia.nl/detail/7868/the-imitation-game-voorpremiere

Land of Mine (14+)
http://www.concordia.nl/detail/12823/land-of-mine-under-sandet-premiere
http://www.volkskrant.nl/recensies/land-of-mine

De nieuwe wildernis
http://www.cinema.nl/de-nieuwe-wildernis

Le Nouveau
http://www.volkskrant.nl/film/le-nouveau-behandelt-aloude-thema-s-op-frisse-wijze~a4290620/

Op de websites www.moviezone.nl/films en kijk-goed.eyefilm.nl zijn nog veel meer filmtips voor Voortgezet Onderwijs te vinden.