Ook interessant
Kunstreis Essen en Duisburg , Concordia
Kunstreis Essen en Duisburg vr 23 mrt 2018
info
Ewa Wesolowska ~ Expositie Expositieruimte Langestraat 56

Ewa Wesolowska is een kunstenaar uit Polen, die de afgelopen drie maanden in Enschede te gast was als artist in residence bij AREHolland. Bij Concordia toont ze het resultaat van haar onderzoek dat ze in die tijd heeft gedaan.

Ewa werkt op het grensgebied van wetenschap, technologie en beeldende kunst met een ambachtelijke beeldhouw traditie. Ewa werkt met het concept van herinnering en geheugen en het bewaren van het nu. Hoe herinneren we dingen als we ze niet meer zien, in zowel het korte als het lange termijn geheugen? Haar werk bij Concordia onderzoekt het geheugen op meerdere lagen en het is een samenwerking met haar partner Bertrand Candas.

In haar werk voegt Ewa traditionele sculptuur samen met licht en geluid. De installatie bij Concordia bestaat uit keramieken handafdrukken, die in een raster langzaam op en neer bewegen en zich aanpassen aan de aanwezigheid van de bezoeker. Met site specific installaties laat ze de bezoeker deel van het werk worden door hun deelname aan en interactie in het werk. De herinnering aan enerzijds haar eigen handafdruk, en anderzijds de aanwezigheid van de bezoeker worden zichtbaar gemaakt en gearchiveerd in de installatie. 

De titel van de expositie is het tilde-symbool, in de wetenschap het teken voor evenredigheid oftewel een verband tussen twee verschijnselen. Het verband tussen de aanwezigheid van de bezoeker en de herinnering aan een handafdruk, of tussen het traditionele keramiek en de moderne licht- en geluid technieken, is een duidelijke inspiratie voor de kunstenaar.

Ewa haalde met lof haar Master of Fine Arts aan de kunstacademie in Krakau, Polen en volgde meerdere residenties in Europa en Amerika.

Foto met handen: Künstlerhaus Stadttöpferei Neumünster, 2016, Stefan Tenner

~, Ewa Wesolowska
~, Ewa Wesolowska

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling ~. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: