Ook interessant
Ieorg Idur (4+), Unieke Zaken
Ieorg Idur (4+) di 27 feb 2018
info
Julika Marijn Uit verdriet geboren Toneel, Theater, Broodje Cultuur Theaterzaal (geplaceerd)

LET OP: in tegenstelling tot de normale Broodje Cultuur-lengte, duurt deze voorstelling tot ongeveer 13.50 uur. Denkt u aan uw parkeertijd?

Vaker en/of met meer mensen naar Broodje Cultuur? Schaf dan de Broodje Cultuur knipkaart
aan en ontvang de 5e voorstelling gratis!


Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, van de collectie van het wereldberoemde museum op De Veluwe. Een voorstelling over een leven voor de kunst en de kunst van het leven.


"Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemelsbrede verschil."

Helene Kröller-Müller (1869-1939) was een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten veelvuldig werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar bijzondere collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika - speciaal voor deze voorstelling - toegang tot de kist met 3000 brieven van Helene, gericht aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

"Dit museum is uit verdriet geboren! Als een dankbare bloem is het er uit opgebloeid en dit verdriet heet Helene."

Julika gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de begeesterde, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde ze haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Een compensatie voor de slechte band met haar kinderen? Julika laat Helene Kröller-Müller zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze ook haar eigen levensvragen tegen het licht.

In handen van Julika Marijn laat het meeslepende levensverhaal van een vrouw tussen liefde en kunst je nadenken over nalatenschap én anders kijken naar kunst.

"Ik zie dat er veel kwaad in de wereld is, oneindig veel meer dan de meeste mensen kunnen bevatten. Maar dat er ook nog zoveel goeds is, en daar wil ik mij aan vasthouden."

De pers over Uit verdriet geboren:

ZIN: "Ontroerend, krachtig en noodzakelijk theater met een hoopvolle boodschap die van alle tijden is."

Theaterkrant.nl****: "Het is knap hoe Marijn…voortdurend tussen genres schakelt, veel toont, maar op elk moment alle controle heeft over wat zij wel en niet deelt. Uiteindelijk gaat de voorstelling niet over biografie of autobiografie, maar over het hier en nu in het theater. Helene Kröller-Müller zou instemmend knikken."

Concept, script en spel: Julika Marijn
Regie: Natasha Schulte
Begeleiding script: Lot Vekemans
Artistieke adviezen: Diederik van Vleuten
Toneelbeeld en fotografie: Michiel Voet
Muziek: Floor Minnaert

Uit verdriet geboren, Julika Marijn
Uit verdriet geboren, Julika Marijn
Uit verdriet geboren, Julika Marijn
Uit verdriet geboren, Julika Marijn
Uit verdriet geboren, Julika Marijn
Uit verdriet geboren, Julika Marijn

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling Uit verdriet geboren. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: