Ook interessant
Kunstreis Essen en Duisburg , Concordia
Kunstreis Essen en Duisburg vr 23 mrt 2018
info
Lola Bezemer Het doek gaat op Expositie Auditorium Langestraat 56

Concordia’s Expositieruimte 2 is een maand lang het open atelier van Lola Bezemer. Terwijl het publiek de vorderingen live volgt en met de kunstenaar in gesprek kan gaan, bouwt Bezemer aan haar installatie. Met bewegende textiele ruimteverdelers en video projecties, onderzoekt ze de ruimte en de invloed van die ruimte op de bezoeker.

De drie verschillende disciplines van Concordia; film, theater en beeldende kunst worden door Lola Bezemer onderling met elkaar verbonden in een site-specifiek werk, dat de kunstenaar tijdens haar werkperiode bij ons ontwikkelt.

Agenda

  • 18 juli: Lola begint met bouwen.
  • 2 september - 15.30 uur: Officiële opening
  • 28 september - 19.00 uur: Artist talk met Lola


Over Lola Bezemer
Het werk van Lola Bezemer gaat over verhoudingen. Verhoudingen tussen kleur en vorm, tussen mens en ruimte, tussen kunstwerk en publiek, en tussen de toeschouwers onderling. Met haar performatieve installaties wil ze de grenzen tussen bezoeker en werk doorbreken en het publiek onderdeel laten zijn van het werk. 

Zo bewoog zij bij het werk ‘Moving Wall’ (2013) een muur door een expositieruimte en plaatste deze steeds op een andere plek. Een bezoeker vertelde nadien dat hij zich eerst veilig voelde met de muur achter hem en later, toen de muur verplaatst was, juist naakt en bekeken. Waarom en op welke manier beïnvloedt een ruimte hoe we ons voelen en bewegen? 

In haar recentere werken zoals ‘Who’s Afraid?’ (2017), ‘Volte-Face’ (2016) en ‘Choreography of Walls’ (2016) gebruikt de kunstenaar textiel om ruimtes nieuwe vormen aan te laten nemen. 

“Mijn werk wordt gedeeltelijk gevormd door ideeën van presentatie in de theater- en filmwereld. Zo benader ik de tentoonstellingsruimte als een podium en de kijker als figurant op de set van zijn eigen observaties. Al lange tijd heb ik de droom om in een theaterzaal te werken. Met name de bewegingsmechanismen achter de schermen en de 4e wand als ruimtelijk gegeven vind ik interessant. Het theater van Concordia bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw. De prachtige kleine klassieke theaterzaal wordt nu ook gebruikt als bioscoop. … Het fenomeen van onthullen en verhullen vind ik het meest magische van het theater en wil ik op verschillende manieren benaderen, soms zien we het licht tevoorschijn komen vanachter het doek, soms nog een volgend doek, soms zien we de motoren draaien en soms zien we juist de zaal”.

De titel ‘Het doek gaat op’ verwijst naar het begin van een theatervoorstelling, waarbij het openen van het gordijn het begin van de voorstelling betekent. In de bioscoop wordt juist op ‘het witte doek’ geprojecteerd en wanneer we het in de kunstwereld over een doek hebben, dan bedoelen we een schilderij. Daarnaast verwijst het in dit geval ook direct naar het gebruik van textiel in de installatie.

Deze expositie is mogelijk gemaakt met een bijdrage opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds en door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het doek gaat op, Lola Bezemer
Het doek gaat op, Lola Bezemer
Het doek gaat op, Lola Bezemer

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling Het doek gaat op. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: