Ook interessant
Filmclub 2017/2018,
Filmclub 2017/2018 vr 9 mrt 2018
info
Aliona van der Horst Liefde is aardappelen - première Film Filmzaal 2

Deze film is ook thuis te bekijken via PICL; ga hiervoor naar Liefde is aardappelen op PICL

Wonderschone en diep ontroerende film over Aliona’s Russische moeder en haar vijf zussen. Ze vertellen onvoorstelbare verhalen over het leven onder Stalin; magistraal en poëtisch verbeeld door beroemd animatie-kunstenaar Massi. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen.

Op een dag krijgt Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel van een houten huisje op het platteland van Rusland. Het huis waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het huisje leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen. Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten en zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles. De vereiste opoffering aan de grote zaak. De onbelangrijkheid van de individuele mens. Heel voorzichtig weet Aliona de bijzonder ontroerende en indrukwekkende verhalen los te krijgen. En krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading.

Aliona van der Horst is een van Nederlands beste documentairemakers. Dit persoonlijke verhaal vertelt ze zo verfijnd en meeslepend dat de film de allure van een speelfilm krijgt. Haar familieleden zijn zowel klein als groots in hoe zij het leven dragen. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door Simone Massi werkt de film toe naar een climax die je diep raakt. Een film die nog lang in je hoofd blijft zoemen.

NL, 2017, 95 min, Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

De pers over Liefde is Aardappelen:

★★★★★ NRC: "Geschiedenis wordt confronterend tastbaar (..) aangrijpend portret"

★★★★ VPRO Cinema.nl: "Aangrijpende familiegeschiedenis"

★★★★ Volkskrant: "Zorgvuldige, ontroerende documentaire"

★★★★ Filmkrant: "Hommage aan kracht van Russische moeders"

Liefde is aardappelen - première, Aliona van der Horst
Liefde is aardappelen - première, Aliona van der Horst
Liefde is aardappelen - première, Aliona van der Horst
Liefde is aardappelen - première, Aliona van der Horst

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling Liefde is aardappelen - première. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: