Ook interessant
Le Redoutable, Michel Hazanavicius
Le Redoutable zo 21 jan 2018
info
Met inleiding door filosoof Henk Procée The Happy Film (op Blue Monday!) Film, MaandagSpecial, Verdieping Filmzaal 2

Op 'blue monday' vertonen we samen met Cinementaal een film over gelukkig zijn. Met inleiding door filosoof Henk Procee. In samenwerking met Cinementaal.

Over Blue Monday
De naam
 Blue Monday is gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar: de derde maandag van januari.

De bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall, presenteerde in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule, waaruit zou blijken dat díe maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken en de dagen nog donker zijn. Arnall kreeg in academische kringen kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks aandacht aan het fenomeen.

Over The Happy Film
Het gaat goed met de Oostenrijkse grafisch ontwerper Stefan Sagmeister. Hij woont in New York, de stad van zijn dromen, en is succesvol op zijn werk. Zo ontwerpt hij album covers voor de Rolling Stones, Jay-Z en de Talking Heads.

Desondanks heeft Stefan het gevoel dat hij iets mist in zijn leven. Voor deze documentaire gaat hij zichzelf veranderen in een ontwerp project. Kan hij zichzelf herontwerpen naar een beter persoon? Is het mogelijk om je brein zo te trainen om meer geluk te ervaren?

In The Happy Film ondergaat Stefan Sagmeister drie experimenten: transcendentale meditatie, gedragstherapie en medicijnen. Tijdens deze experimenten houdt hij een puntenscore bij om zijn geluk te meten. Maar dan mengt het echte leven zich met het onderzoek: nieuwe ervaringen doen zich voor die verwikkeld zijn met kunst, seks, liefde en de dood. Afgewisseld met zijn eigen unieke concepten laat de documentaire een zoektocht zien die dichter bij Stefan Sagmeister is komen te staan dan ooit verwacht.

Over Henk Procee
Prof. dr. Henk Procee is een gepassioneerd docent voor zeer uiteenlopende groepen. Hij heeft les gegeven aan HAVO, middelbare analistenschool, HBO (scheikunde), algemeen publiek, universiteit, honoursprogramma, post-academisch onderwijs, AIO-masterclasses (filosofie, reflectie, onderzoekbegeleiding).

Procee was onder meer jarenlang hoofd van Studium Generale aan de Universiteit Twente.

The Happy Film (op Blue Monday!), Met inleiding door filosoof Henk Procée
The Happy Film (op Blue Monday!), Met inleiding door filosoof Henk Procée

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling The Happy Film (op Blue Monday!). Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: