Ook interessant
Oorlogsgeheimen (9+), naar het bekroonde boek van Jacques Vriens
Oorlogsgeheimen (9+) ma 30 apr 2018
info
Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam Zohre, een Afghaans Nederlandse soap Toneel, Theater Theaterzaal (geplaceerd)

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn samen verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Tekst: Marjolijn van Heemstra
Spel: Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra
Eindregie: Erik Whien


De pers over Zohre

‘Belangwekkend pamflettheater’ **** NRC

‘De vanzelfsprekenheid waarmee de vrouwen naast elkaar zitten bewijst dat het wel degelijk kan; integreren’ **** Parool

‘Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen’ **** Trouw


Over Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. Haar roman En we noemen hem won de BNG Bank Literatuurprijs 2017.


Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Fonds 1818, The art of impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap, Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam
Zohre, een Afghaans Nederlandse soap, Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling Zohre, een Afghaans Nederlandse soap. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: