Ook interessant
Greaseman, Volksoperahuis
Greaseman ma 30 okt 2017
info
WILco APERA Muziektheater Theaterzaal

★★★★ - Theaterkrant

In APERA voert het Egidius Kwartet vier apen ten tonele. Het zijn uiterst beschaafde, gecultiveerde apen, netjes gekleed in rok, zoals het hoort op het concertpodium. Je zou bijna zeggen dat het mensen zijn, als ze niet zo overmatig behaard waren. Onder begeleiding van piano, cello en klarinet vertolken de apen muziek van een eindeloze schoonheid, met trage, polyfone zanglijnen, die letterlijk zijn gebaseerd op authentieke apenzang. Tegenover dit staaltje excellente kunst verschijnt een nerveuze concertbezoeker, gespeeld door Marien Jongewaard. Ooit was hij zelf een winnaar, maar de wereld is veranderd en de apen hebben het podium veroverd.

Voor deze APERA deed componist Huba de Graaff onderzoek naar de oorsprong van zang. De Graaff maakte opnames van apen en noteerde deze rudimentaire vorm van spraak als muziek. De zangkunst van apen blijkt, wanneer vertraagd, treffende overeenkomsten te hebben met oude middeleeuwse polyfone zangkunst. Met een complex aan tegenstellingen vragen de regisseur Jetse Batelaan, tekstschrijver Erik-Ward Geerlings en componist Huba de Graaff hoe goed we eigenlijk tegen ons verlies kunnen in een wereld waarin succes de norm is en die steeds hogere eisen stelt aan onze beheersing.

Spel: Marien Jongewaard
Zang: Egidius Kwartet (Peter de Groot, Jon Etxable Arzuaga, Hans Wijers, Donald Bentvelsen)
Regie: Jetse Batelaan
Tekst: Erik-Ward Geerlings
Muziek: Huba de Graaff i.s.m het Artis Ensemble (Roberto Genova, Antonis Pratsinakis, Charlie Meijering)


Voor meer informatie over de voorstelling zie Wilco.

Download nu de gratis Apera-app om je eigen compositie van zingende apen + Egidius kwartet + Marien Jongewaard te maken!

APERA, WILco

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling APERA. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: