Ook interessant
Kunstreis Essen en Duisburg , Concordia
Kunstreis Essen en Duisburg vr 23 mrt 2018
info
Peter de Cupere The art of smelling Expositie Expositieruimte 21rozendaal

Laat je bedwelmen door de unieke werken van ’s werelds beroemdste geurkunstenaar Peter de Cupere. Deze Vlaming neemt je in The art of smelling - zijn eerste solotentoonstelling in Nederland - mee in de wereld van geurherinneringen. Concordia toont zijn nieuwste geurinstallaties, geïnspireerd door hemel en aarde. Kom ze bekijken, nee, ervaar ze met al je zintuigen!

Nieuwsgierig wat geur kan doen met film? Bezoek dan de eenmalige, unieke filmvoorstelling van Perfume, story of a murderer met bijbehorende geureffecten van aromajocky Scentman. Alleen te zien en ruiken op vrijdag 14 maart. Bestel je kaarten online!

De Vlaamse kunstenaar Peter de Cupere maakt in zijn werk gebruik van de associatieve kracht van geur. Door de krachtige combinatie van kijken en ruiken is zijn kunst voor ieder een persoonlijk unieke, multi-zintuiglijke ervaring. Peter de Cupere, de beroemdste geurkunstenaar ter wereld, is nu voor het eerst met een grote solotentoonstelling te zien in Nederland. De man die installaties bouwt om van te huilen, voorbijgangers doet snuffelen aan straatstenen en reukconcerten geeft op zijn zelf ontwikkelde geurpiano toont deze winter in 21rozendaal zijn allernieuwste geurinstallaties.

The art of smelling leidt je van aardse natuur naar hemelse wolken. Een van de gloednieuwe geurinstallaties bestaat uit artificiële geurbloemen van niet voor de hand liggende materialen die zowel bloemen- als menselijke geuren voortbrengen. Imponerend is de Olfactory tree, een negen meter lange, geurende boomstam. Alledaagse geuren ruik je bij de Scratch ’n sniff-tafels. Herken jij alles wat je ruikt?

En hoe lang hou jij het vol in de ‘rookkamer’? In deze doorrookte ruimte doorspekt met de geur van gerookt vlees, hangt de met honderden sigarettenpeuken gecreëerde serie Smoke paintings.

Trek je terug in de Soft world cocoon. In deze intieme ‘zachte wereld’ ben je geïsoleerd van omgevingsgeluid en word je beïnvloed door een aangename geur. Een welhaast mystieke ervaring. Waan je in de wolken in de Smoke cloud, een zwevende installatie hoog in de ruimte.

Peter de Cupere (1970) houdt zich sinds zijn jeugd al bezig met geuren. Hij schildert met geur, maakt zeepsculpturen en -schilderijen, bouwt poëtische geurinstallaties, maakt driedimensionale tekeningen en verzorgt ‘perfumances’. Zijn geurige materialen variëren van etherische oliën, parfums en voedingaroma’s tot geuren die voortkomen uit verschillende experimenten en geuren van of voortgebracht door het menselijk lichaam.

Zondag 1 december 2013 t/m zondag 16 maart 2014


Het telefvisieprogramma Over UIT de Kunst van RTV Oost interviewde directeur Jasper Damsteegt in de expositie The art of Smelling. Bekijk hier het item. 

"Peter De Cupere streelt bij deze expositie niet alleen op poëtische wijze de zintuigen, hij prikkelt, verleidt en provoceert."
Lees meer op Cultuurbewust.nl

"Vijf grote geurinstallaties waarvan drie speciaal voor deze tentoonstelling werden gebouwd, scent sculptures, scent paintings, smell devices, tekeningen en een video geven je inzicht in de denkwereld van de kunstenaar."

Lees meer op bamart.be

Bekijk ook een foto-impressie van The art of smelling op kunstblog Trendbeheer.com.

The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
The art of smelling, Peter de Cupere
http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=311499

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling The art of smelling. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: