Ook interessant
Kunstreis Essen en Duisburg , Concordia
Kunstreis Essen en Duisburg vr 23 mrt 2018
info
Eliane Esther Bots Workspace13 - De Visionair Expositie Expositieruimte Langestraat 56

Een film ervaren met je ogen dicht? Dat kan bij Concordia, met de installatie De Visionair van Workspace-winnaar Eliane Esther Bots!

De beeldende kunstinstallatie De Visionair spreekt op fascinerende wijze je verbeeldingskracht aan. Je ondergaat de beleving van een blinde of slechtziende die een film 'kijkt'; op gehoor en tast. De installatie houdt het midden tussen een filmset, een geluidsstudio en privé-filmzaal. Alle handelingen, acties,  en landschappen in het verhaal worden uitgedrukt in geluid, stemmen en muziek.

Je neemt als bezoeker plaats in een bioscoopstoel en zet een verduisterende bril op. Die laat hier en daar soms een streepje licht door - precies zoals blinden licht en donker ervaren. Dan start de ’film’ en ervaar je het fantasievolle verhaal van Nemo, gebaseerd op Little Nemo in Slumberland (1905-1914) van striptekenaar Winsor McCay. Nemo’s slaapkamer verandert in een magisch spektakel waarin hij de meest bizarre ontmoetingen heeft.

Filmmaker Eliane Esther Bots won met haar werk De Visionair de BNG Bank Workspace Projectprijs 2013, de jaarlijkse prijs van Filmhuis Den Haag. “Maak het gewone, dagelijkse leven ongewoon. Laat de schoonheid, de magie, de vervoering en het drama in het leven van alledag zien”, luidde de opdracht en het thema. Een vakjury, onder wie Concordia’s curator Yasmijn Jarram, beoordeelde alle inzendingen. Uit zes geselecteerde projecten koos de jury uiteindelijk het werk van Bots.
“Eliane schudt de zintuigen van de bezoeker wakker en maakt je deelgenoot van een ervaring die heel gewoon en tegelijkertijd wonderbaarlijk is.”

Uit het juryrapport
“Met De Visionair weet Eliane een kleine observatie uit het dagelijkse leven uit te werken tot een fantastische ervaring. (…) De maakster heeft een scherp oog en een oprechte interesse voor haar omgeving en de mensen die ze tot onderwerp van haar werk kiest. De jury is ervan overtuigd dat Eliane de zintuigen van de bezoeker zal weten wakker te schudden en deelgenoot zal maken van een ervaring die heel gewoon en wonderbaarlijk tegelijkertijd is.“

Twee korte films
Samen met De Visionair zijn van Bots twee werken uit 2012 te zien: de korte films The captain and the boy (9,14 min.) en The dome and the cone of silence (16,50 min.).

Over Esther Eliane Bots

Eliane Esther Bots doorliep achtereenvolgens de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (BEd beeldende kunst en vormgeving) en het post-graduate onderzoeksprogramma Document and contemporary art aan de European School of Visual Arts in Frankrijk.
Bots werk bestaat uit video/film en fotografie en is getoond op verschillende festivals waaronder Go short in Nijmegen en Curta Cinema in Rio de Janeiro, Brazilië. Daarnaast is zij werkzaam als docent Intermedia aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Zaterdag 29 maart t/m zaterdag 24 mei 2014
Gratis entree


Speciale masterclass Eliane Esther Bots - dinsdag 8 april, 14.30 uur
Meer informatie: klik hier.


BNG Bank Workspace is de jaarlijkse projectprijs van Filmhuis Den Haag waarmee de grenzen van film worden onderzocht. Workspace staat open voor zowel jonge als meer gevestigde makers uit verschillende disciplines, zoals kunst, film, architectuur, design en theater.
BNG Bank Workspace wordt ondersteund door BNG Cultuurfonds en Fonds 1818.

Workspace13 - De Visionair, Eliane Esther Bots
Workspace13 - De Visionair, Eliane Esther Bots
Workspace13 - De Visionair, Eliane Esther Bots
Workspace13 - De Visionair, Eliane Esther Bots

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling Workspace13 - De Visionair. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: