Ook interessant
Kunstreis Essen en Duisburg , Concordia
Kunstreis Essen en Duisburg vr 23 mrt 2018
info
Marie Aly We know that nothing else for us is possible Expositie Expositieruimte 21rozendaal

Nog t/m 16 november te zien!

De kracht van liefde. De kracht van kunst. Deze thema’s versmelten in het nieuwe schilderwerk van de Duitse kunstenaar Marie Aly. Speciaal voor Concordia maakte zij een serie portretten van fictieve figuren. Haar poëtische werk transformeert expositieruimte 21rozendaal tot een eigentijdse portrettengalerij.

Met hun bovennatuurlijke uitstraling en hun indrukwekkende formaat op meer dan ware grootte lijken de geportretteerde figuren van Marie Aly niet van deze wereld. Ze hebben een iconische aanwezigheid en verbeelden Aly’s zoektocht naar bezieling en ‘het sublieme’. Zoveel hartstocht en ogenschijnlijk naïeve romantiek, is het ‘over the top’? Voor Marie Aly is het een bewust statement: juist in deze tijd wil zij werk tonen dat gespeend is van enige vorm van cynisme. Haar figuren laten de wereld zien dat ze precies zijn wat ze moeten zijn: ‘nothing else for us is possible’.

Naast de reeks geschilderde portretten zijn bij Concordia ook onder meer landschappen, etsen en een aantal keramische objecten van Aly te zien. Dit alles onder de titel ‘We know that nothing else for us is possible’, een citaat uit een liefdesliedje van de Amerikaans folksinger Bonnie ‘Prince’ Billy. Met deze dichterlijke frase onderstreept Aly haar geloof in de kracht van zowel de liefde als de schilderkunst. Aly: “Ik begin te schilderen en uiteindelijk wil ik dat mensen door mijn doeken geroerd worden. Dat ze boos worden of juist blij of iets anders, maar er moet iets wezenlijks gebeuren. Anders is het schilderij niet interessant.”

Kijk naar de Hongaarse met de groene vogel. Haar lange, donkere haar valt golvend naar beneden. Ze draagt een witte jurk met kanten kraag en korte mouwen. Ze is geportretteerd tegen een fel rozerood en oranje gekleurde abstracte achtergrond. Op het schilderij naast haar is een al even exotisch ogende mannelijke figuur in een rijkversierd jasje afgebeeld. Ze horen bij elkaar. Een onafscheidelijk tweeluik.

Aly laat zich in het recente werk inspireren door Etruskische kunst. Formele principes zoals kleur en compositie bepalen de uitwerking van het beeld. De portretten ontstaan vanuit intuïtie waarbij het beeld zichzelf al schilderend ontwikkelt. Dit is ook letterlijk terug te zien. Haar doeken tonen een geschiedenis van vele verflagen en beslissingen, van grote lijnen en ver doorgevoerde details. Een geschiedenis van mogelijkheden en onmogelijkheden. Door het grote formaat van het werk verschuift de aandacht naar het gebruik van kleur en abstracte vormen, en ook de textuur van het oppervlak krijgt een nieuwe betekenis.

Marie Aly (Berlijn, 1980) studeerde onder andere schilderkunst en grafiek bij Ralf Kerbach aan de kunstacademie in Dresden. Daar ging de aandacht vooral uit naar de ambachtelijke en technische aspecten van de schilderkunst. Al vroeg ontwikkelde ze hier haar liefde voor de kunstgeschiedenis en de schilderkunstige traditie van Cranach, Dürer, Bosch en Grünewald. Van 2008 tot 2010 was ze resident aan de Ateliers in Amsterdam. In 2009 won ze de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2013 kreeg ze de opdracht vier muurschilderingen te maken voor Kasteel Slangenburg in Doetinchem. Haar werk werd op verschillende plekken in Nederland en daarbuiten tentoongesteld en maakt onderdeel uit van collecties in binnen- en buitenland.

Website Marie Aly

Galerie Tegenboschvanvreden

We know that nothing else for us is possible, Marie Aly
We know that nothing else for us is possible, Marie Aly
We know that nothing else for us is possible, Marie Aly
We know that nothing else for us is possible, Marie Aly
We know that nothing else for us is possible, Marie Aly

Ga je mee?

Nodig iemand uit om met u mee te gaan naar de voorstelling We know that nothing else for us is possible. Als u het onderstaande formulier invult, krijgt degene die u uitnodigt automatisch bericht.

Mijn gegevens:

Gegevens van degene die u wilt uitnodigen: