Vrijwilligers gezocht voor giga schommel Wannaplay

Kinderen doen het automatisch, volwassenen zouden het meer moeten doen: buiten spelen. Dat kan in hartje Enschede van 28 mei t/m 9 juni, want dan staat de schommelinstallatie voor volwassenen, Wannaplay @ Enschede genaamd, op de Oude Markt. Concordia haalt de schommelinstallatie naar Enschede om mensen op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking te laten komen. Concordia is op zoek naar vrijwilligers die een dag of een dagdeel als publieksbegeleider of als technicus bij de schommelinstallatie willen staan.

Wannaplay is een interactief schommelspeeltoestel voor volwassenen, waarbij licht, muziek, landschap en publiek samenkomen en waarmee je zelf een muzikale compositie maakt. De installatie - die ca. 40 meter breed, 17 meter diep en 4,25 meter hoog is - bestaat uit zestien schommels die naast elkaar zijn geplaatst. Elke schommel brengt een eigen geluid/soundcape voort. Door langzamer, sneller, of anders te schommelen, bestuurt iemand het instrument en met elkaar maken de zestien schommelaars telkens een ander uniek muziekstuk. Wannaplay @ Enschede is een speeltuin en schommelorkest voor volwassenen die op de Oude Markt voor de Grote Kerkt komt te staan. Eerder stond de installatie op Lowlands en in het Amsterdamse Vondelpark en na Enschede gaan de schommels naar het Oerol Festival.

Concordia directeur Willem Jaap Zwart: “Mensen komen meestal naar kunst kijken in gebouwen. Met Wannaplay @ Enschede willen we kunst daar brengen waar het publiek is: op straat. We willen bijdragen aan een bruisende binnenstad. Dat is ook precies de wens die wethouder Eelco Eerenberg onlangs in de krant uitte: een binnenstad vol beleving. Schrijver en theatermaker Mark Mieras hield vorig jaar in ons theater een pleidooi dat de volwassen mens meer zou kunnen spelen. Dat maakt ons wendbaar, flexibel en creatief. Kunst kan daarbij helpen. In Wannaplay komt dat speelse en creatieve heel goed samen. We dagen de volwassenen graag uit om te komen spelen met Wannaplay @ Enschede”. 

Live optredens
Concordia heeft diverse lokale componisten en muzikanten gevraagd om geluiden en muziek te componeren voor de veertien schommels. En er zullen live optredens plaatsvinden op en bij de schommels. Bijvoorbeeld op 7 juni tijdens de Culturele Zondag die op de Oude Markt plaatsvindt.

De taken
Concordia zoekt vrijwilligers die een dag of een dagdeel bij het schommelspeeltoestel willen staan om het publiek uit te leggen hoe het werkt en zoekt technici die de muziekinstallatie kunnen aansturen. Daarnaast zijn er op- en afbouwers nodig. Mensen die enthousiast en communicatief zijn en die kordaat en verantwoordelijk kunnen handelen, kunnen zich opgeven. 

Over de makers en de partners

Wannaplay is de eerste installatie van Wannaplayground; een project van Boiten & Thunnissen. Met Wannaplay hebben operaregisseur Caecilia Thunnissen en scenograaf Jan Boiten een podiumkunstvorm gecreëerd waarbij de theatrale middelen op een andere manier worden toegepast. Ze hebben de traditionele concertvorm binnenstebuiten gekeerd. Geluidsontwerper Mark Thur ontwikkelde het softwaresysteem. Wannaplay kwam tot stand dankzij de steun van AVRO Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, IJslander, AFK, Fonds 21, Stichting Dioraphte en Apart Audio.

Wannaplay @ Enschede is een initiatief van Concordia Film I Theater I Expositie en is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Paul Pella Fonds, de Pilot Spontane Binnensteden en de Gemeente Enschede.

Aanmelden
Mensen die interesse hebben om als suppoost bij Wannaplay te staan kunnen contact opnemen met Collin Vaneker via collin@triplewize.com of mobiel 06 – 21 56 74 44.

"We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing” - George Bernard Shaw (1856 - 1950)

Naar het nieuwsoverzicht