Concordia eert filmmaker Jim Jarmusch

Jim Jarmusch (1953) is een van de grootste, nog levende filmmakers van de Amerikaanse onafhankelijke cinema. Op 9 februari gaat zijn nieuwste film Paterson in première; reden temeer om hem te eren met een retrospectief, met zeven (andere) hoogtepunten uit zijn oeuvre.

Jarmusch’ nieuwste film Paterson volgt een buschauffeur die van het gewone iets bijzonders weet te maken. Het is een observatie van de kleine triomfen en tegenslagen in het dagelijks leven, en de poëzie in de kleinste details. Dit is typerend voor de stijl van Jarmusch, die in 1984 doorbrak met Stranger than paradise. Deze film werd al snel gezien als een keerpunt in de Amerikaanse onafhankelijke cinema. De meanderende stijl stond mijlenver af van de snel gemonteerde muziekvideostijl die op dat moment modieus was. In zijn films is een hoofdrol weggelegd voor buitenstaanders die geen echte richting in het leven lijken te hebben en bij toeval ergens belanden - net als in het echte leven. Jarmusch' losjes gecomponeerde, vaak droogkomische films tonen de alledaagse gebeurtenissen die de meeste mensen voor lief nemen.

Retrospectief met randprogramma

Concordia trapt de reeks af op zondag 29 januari met de vertoning van Broken flowers in een film-, poëzie- en muziekprogramma samen met Stichting Literaire Manifestatie Enschede (SLME) en Valerius Ensemble. In de weken daarna volgen gerestaureerde versies van onder meer Jarmusch’ afstudeerfilm Permanent vacation en - zijn grote doorbraak - Stranger than paradise. Voorafgaand aan deze laatste film verzorgt filmjournalist Fritz de Jong van de Filmkrant een inleiding over het werk van Jim Jarmusch in het algemeen en Stranger than paradise in het bijzonder. Bij de films Down by law, Night on Earth en Dead man zal de Muziekbank een korte introductie verzorgen over de bijzondere rol die muziek speelt in die films.

 

De komende films worden binnenkort éénmalig bij Concordia vertoond:

Zondag 29 januari, 14.30 uur: Poëzie, Muziek en Film, gecombineerd theater-/filmprogramma in samenwerking met Valerius Ensemble en SLME, met aansluitend de vertoning van Broken flowers

Maandag 30 januari, 20.00 uur: MaandagSpecial rond gerestaureerde Permanent vacation

Maandag 6 februari, 20.00 uur: MaandagSpecial rond gerestaureerde Stranger than Paradise, met inleiding door filmjournalist Fritz de Jong van de Filmkrant

Vanaf donderdag 9 februari (tijd n.n.b.): de première van Patersonop de premièredonderdag te zien voor slechts EUR 5,-!

Maandag 13 februari, 20.00 uur: MaandagSpecial met gerestaureerde Down by law

Maandag 20 februari, 20.00 uur: MaandagSpecial met gerestaureerde Mystery Train

Maandag 6 maart, 20.00 uur: MaandagSpecial met gerestaureerde Night on Earth

Maandag 13 maart, 20.00 uur: MaandagSpecial met gerestaureerde Dead Man

Naar het nieuwsoverzicht