Frankenstein Film Festival


Aftrap met Blade Runner marathon

Op vrijdag 9 maart vindt bij Concordia de eerste van zeven bijzondere filmavonden plaats, waarbij de mens in de technologische toekomst centraal staat; waar gaan wij als mens naar toe? Er wordt afgetrapt met de Blade runner marathon met het iconische, cult geworden, origineel uit 1982 en de 3D opvolger uit 2017, waarbij Harrison Ford en Ryan Gosling jagen op menselijke klonen.

De filmmarathon wordt georganiseerd in samenwerking met Museum TwentseWelle, waar onlangs de expositie Frankenstein opende. “De combinatie kunst en techniek past bij Concordia. Ik vind het een fantastische aanleiding om deze twee films, de iconische science fiction film Blade Runner uit de jaren tachtig en de knappe opvolger, op één avond te vertonen.’ aldus Mark Drenth, filmprogrammeur bij Concordia.

Blade runner
Blade Runner (1982) wordt door velen genoemd als één van dé must-see science fiction-films. Het betekende ook de grote doorbraak van Rutger Hauer in de Verenigde Staten. Hij speelt Roy Batty, een menselijke kloon (een zogenaamde replicant) die op de hielen wordt gezeten door Rick Deckard (Harrison Ford), een agent (Blade Runner) gespecialiseerd in het uitschakelen van replicants.

In Blade Runner 2049 ontdekt een nieuwe ‘blade runner’, politieagent K (Ryan Gosling) een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige ‘blade runner’ Rick Deckard, die al dertig jaar vermist wordt. Deze film is zowel door Volkskrant-lezers als door bezoekers van cinema.nl gekozen in de top 3 beste films uit 2017.

Frankenstein bij Museum TwentseWelle
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het boek Frankenstein van Mary Shelley voor het eerst uitkwam. Reden voor Museum TwentseWelle om een tentoonstelling te wijden aan Frankenstein en de mens in de technologische toekomst. Concordia organiseert hierbij een passend filmprogramma met interessante inleidingen en nagesprekken. 

Het programma bestaat uit:

9 maart: Blade runner marathon met Blade Runner (1982) en Blade Runner 2049 3D

9 aprilFrankenstein (uit 1931) + inleiding door Kevin Toma, filmrecensent van de Volkskrant

13 april: Filmconcert Metropolis (uit 1927)

7 meiEx machina + nagesprek met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek

8 & 15 meiFrankenweenie 3D

8 juni: Ghost in the shell marathon met de Ghost in the shell anime uit 1995 en Ghost in the shell 3D uit 2017

17 septemberHer met nagesprek met sociale robots-onderzoeker Somaya Ben Allouch.

Naar het nieuwsoverzicht